Vedat Tutuk

Vedat Tutuk ismini bundan 1 yıl önce İsahocalı’da kime sorsanız tanımazdı. Oysa ki Vedat Tutuk İsahocalı’ya yerleşip burada yaşamaya başlayan Milli boksör.

Onu tanımak için  gazetelerde hakkında çıkan yazılara baktığımızda en göze çarpan tanım şöyle: “Sivas’ta dünyaya gelen ve orada boksa başlayan Vedat Tutuk, boksa başladığında ufak tefek fiziği, çelimsiz yapısıyla bundan bir şey olmaz diyenleri ters köşeye yatırdı. Belgrad, Bükreş, Çekoslovakya, Sibirya, Danimarka, Bulgaristan, İsveç, İtalya, Almanya’da ve dünyanın birçok ülkesinde katıldığı Uluslararası Turnuvalarda Altın madalyalar alarak Türk spor tarihine ismini altın harflerle yazdırdı”.

Soyadının tam tersi boks yeteneğine sahip olan Vedat Tutuk, Lazkiye’deki Akdeniz Oyunlarında final maçını kaybedip Gümüş madalya alınca Türkiye’de birçok hayranının gözyaşı dökmesine neden oldu.

Katıldığı Uluslararası Turnuvaların en teknik ve en centilmen sporcusu seçilen Vedat Tutuk, Türkiye’de genç sporcuların idolü olmakla beraber boks salonları onun gibi olmak isteyenlerle doluydu.

1980’li ve 90’lı yılların gözde ve yılın sporcuları arasında yer alan Vedat Tutuk ’un Türkiye’deki şampiyonluklarını saymakla bitiremeyiz.

Bununla beraber, “ sayısız Avrupa ve Dünya Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve  Seul Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden Vedat Tutuk, 1987 Romanya Bükreş’teki Altın Kemer Turnuvasını kazanan ilk Türk sporcusudur.’’ (21 Temmuz 2020, Anayurt Gazetesi Feyzullah Aydaş, https://anayurtgazetesi.com/haber/Turk-boksunun-altin-yuzu-Vedat-Tutuk/707191).

Neden İsahocalı’ya yerleştiniz diye sorduğumuzda; “İsahocalı’yı tanımamız, kızım Gülerhan’ın artık oğlumuz olan Murat Tosun ile evlenmesi ile başladı. İsahocalı’yı bu sayede tanıdık ve sevdik. Doğaya merakımız ve özlemimizin verdiği şevk ile yerleşmeye karar vermemiz pek uzun sürmedi,  bir arazi alıp ev yaptırdık. Şuan, bahçemizde eşim Leyla Hanım ile birlikte meşhur İsahocalı cevizini yetiştirmeye çalışıyoruz. Kedimiz Süt’ de bizimle burada yaşıyor. İsahocalı’yı çok seviyoruz. Köy halkının bizi kabullenip bağrına basmaları  buraya daha da bağlanmamızı sağladı. Ceviz bakımı ve bahçe işlerinde acemi olduğumuz için sağ olsunlar her konuda yardımcı oldular, desteklerini esirgemediler. İsahocalı’ya yerleştikten sonra, Profesyonel  Boks Federasyonu Kırşehir İl Temsilciliği görevini üstlendim, Kırşehir’li gençlere boks sporunda yardımcı olmaya çalışacağım.’’ diye ifade etti.

Aramıza katıldıktan sonra, kısa sürede köylülerimizle kaynaşan, kendilerini İshocalı’lı olarak tanımlayan, mütevazi, sevecen  Tutuk ailesine İsahocalı’ya hoş geldiniz diyoruz. Umuyorum İsahocalı’da mutlu, sağlıklı  bir yaşam sürerler.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *