Köyümüzün yetiştirdiği değerleri, gelecek kuşaklara aktarmak gerekir,bu bizim görevimiz.Onların unutulup gitmesini kimse istemez. Değerlerimizden birisi de genç yaşta kaybettiğimiz iki dönem İsahocalı Belediye Başkanlığını yapan Mustafa Turhan.
Mustafa Turhan, 1956 yılında İsahocalı’da doğdu. 1934 yılında İsahocalı’da İlkokulu kendi odasında açılmasını sağlayan Duran Tuhan’ın torunu. Muharrem Turhan’ın 8 çocuğunun 6. cısı, Mustafa İsahocalı Köyü İlkokulunu, sonra Kırıkkale Ortaokulunu bitirdi. Şefik Metin’in İsahocalı Belediye Başkanı olduğu sırada, belediyede zabıta kadrosu ile işe başladı, zabıta görevinden çok belediyenin kamyonunu kullanırdı.1975 yılında Zarife Koçak ile evlendi. 3 kızı 1 oğlu oldu. 1980 yılında Almanya’ya gitti, 2 yıl Almanya’da kaldı. Almanya’dan döndükten sonra Arabistan’a gitti. Ankara’da dolmuş şoförlüğü yaptı. 1989 yılında İsahocalı Belediye Başkanlığına aday oldu, seçimi kaybetti. Ankara’da bakkallık yaptı. Kaman Belediye Başkanı Yusuf Canpolat’ın başkan yardımcılığına geçti. Kaman’da çalıştığı dönemde belediyecilik konusunda deneyim kazandı. Bu yıllardaki çalışmaları onun iki dönem İsahocalı Belediye başkanlığındaki başarısının temelini oluşturmaktadır.1994 yılında yapılan Belediye Başkanlığı seçimini kazanarak İsahocalı Belediye Başkanı oldu. Bu dönemde İsahocalı’da ilk yapı kooperatifini kurarak 15 sosyal konutun yapılmasına öncülük etti. Gurbetteki hemşehrilerimizi İsahocalı’ya ilgi ve yakınlık duymalarını sağlamak amacıyla ”Gurbetçi Şenliği” ismi altında her yıl yaz aylarında etkinlikler düzenledi. Bu çalışmalara hemşehrilerimiz büyük ilgi gösterdi. 1999 yılında ikinci defa Belediye Başkanlığına geldi. İsahocalı’nın genel yapısını değiştirecek çalışmalarda bulundu. Bunları şöyle sıralayabiliriz. Yaklaşık 5 bin dönüm arazi imara açıldı. O günlerde insanlarımız için pek anlamı olmayan bir çalışma olarak algılanmıştı. Ancak bugün İsahocalı’daki yapılaşmayı görünce, ne kadar doğru bir hamle olduğu görülmekte. Belediye Başkanı Şefik Metin Zamanında başlatılan ağaçlandırma çalışmasına, Mustafa Turhan başka bir boyut kazandırdı. Orman Bakanlığı ile yaptığı bir protokolla, Köyümüzün merasını ormana tahsis ederek, dağlarımızın ağaçlandırılmasına yol açtı. Çamlık, Tombak ve Kale tepelerinde fidanlar, artık uzaktan da seçilmekte. 1999 yılında Belediye çalışanları ile kurduğu ikinci Yapı Kooperatifi, Güney’in taşlı tarlalarında yeni bir mahalle oluşmasını sağladı.İnsan ilişkilerini çok iyi kurardı. Paylaşımcıydı, evinde genel olarak hemen her gün misafiri olurdu.
Mustafa Turhan’la ortak anıları olan ziyaretçilerimiz okuyucularla paylaşmak isterlerse yorum bölümüne yazabilirler. Katkı verecek herkese şimdiden teşekkür ederiz.