Candostlar Köpek Barınağı

Candostlar, ne güzel bir ifade. Evet değerli ziyaretçilerimiz size,  emeğin ve özverinin  neler yapabileceğini tanıtacağım.Kaman Belediyesi’nin 2020 yılı Aralık Ayında resmen ruhsatlandırılarak faaliyete başlattığı Candostlar adlı köpek geçici bakımevinden söz edeceğim. 

Candostlar Hayvan Geçici Bakımevi 16.000 m2 arsa  üzerinde  650 m2 kapalı alanı olan bir kuruluş. Kaman Kırşehir yolu  12 . Km de bulunan bu geçici bakımevi kısa sürede amaçlarına ulaşmak için kısıtlı bir personel sayısı ile canla başla çalışmakta. Sayın Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak’ın özel ilgisi ve gayreti sayesinde Candostlar onlarca sokak köpeklerine ev sahipliği yapıyor. Bütün giderleri Kaman Belediyesince karşılanan geçici bakımevi, Veteriner Hekim Mustafa Kaplan’ın sorumluluğunda  kısa sürede kendini duyurmuş. 5 Personelle şu anda 60 köpek ve 23 yavru köpeklerin bakımı ve beslenmesi düzenli olarak yapılmakta. Köpekler barındıkları alanda serbestçe dolaşmakta.Hayvan sayısı geçici bakımevinde  günlere göre değişiklik gösterdiği belirtildi. 

Köpek evlerinin temizliği gözden kaçmamakta.Sadece köpeklerin bakım ve beslenmesi değil hasta olan hayvanların tedavisi ve ayrıca kısırlaştırma çalışması da yapılmakta.2021 Nisan Ayından bu yana erkek ve dişi  80 köpek kısırlaştırılmış. Sağlık hizmetlerinin  temiz ve hijyenik bir ortamda sağlandığı gözlemlerimiz    arasında. Bakımevini gezerken kısırlaştırılan köpeklerden 3 tanesinin temiz ve hijyenik olduğu görülen  karantina odasında olduğunu görüntüledim. Kısırlaştırılan  köpeklerin aşıları ve tıbbi bakımları yapıldıktan sonra, sisteme kayıt edilip kimlik verilerek   alındığı ortama tekrar bırakılmakta. Bu köpekler ücretsiz olarak sahiplendirilmekte, köpek alanlara  gerekli yardım ve destek verilmekte. Sahiplenilen  köpeklerin  takibi de yapılmakta. 

Kaman merkezdeki sahipsiz sokak köpekleri görevlilerce toplanıp geçici bakımevinde gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra,alındığı alana tekrar bırakılıyor. Kaman’ın köylerinden ise geçici bakımevine vatandaşların kendilerinin  getirmeleri şartı ile   alınmakta. Henüz kuruluşu  tamamlanmayan geçici bakımevi, tamamlandığında 250 köpeğe hizmet verecek kapasitede olacağı, gelen  ziyaretçilerin hayvanlarla iletişim kurabileceği,çocuklarına hayvan sevgisi kazandırabileceği, piknik yapacağı bir alanın da projelendirildiği öğrenilmiştir. Fotoğraflarda  görüldüğü gibi köpekler rahat ve huzurlu bir ortamdalar. Yavru köpeklerin bakımlı ve sağlıklı oldukları gözden kaçmıyor.Küçük yavrulara baktığınızda,  sanki  beni  sahiplenmek ister misin diye yüzündeki ifadeyi  duyumsuyorsunuz.

Geçici bakımevindeki köpekleri görmek ve sahiplenmek isteyenler  hafta içinde sabah saat 9.30-11.30,  öğleden sonra saat 13.30-16.30 arasında ziyaret edebilirler.

Kaman’a verilen bu hizmetten dolayı başta Sayın Kaymakamımız Şükrü Özcan  ve  Belediye Başkanı Sayın Necati Çolak’a teşekkür ediyoruz. 09.07.2021

Cevat KOÇAK

         Barınak fotoğraflarını görmek için küçük fotoğrafı tıklayın.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *